Ciasto jogurtowe z budyniem śmietankowym i brzoskwiniami


Ciasto jogurtowe przygotowuje się bardzo szybko. Idealne na rodzinne spotkania i podwieczorek dla dzieci. Można dodać przeróżne owoce. W tym wypadku dodałam brzoskwinie. Zrobiłam to ciasto na uroczystość dnia babci i dziadka w przedszkolu brata.
Do dzieła!
Składniki:
4 jajka
około 500 gram mąki pszennej
300 g cukru 
2 łyżeczki cukru z wanilią
300 ml jogurtu naturalnego
szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy 
6 brzoskwiń z puszki
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotowujemy budyń według receptury zawartej z tyłu opakowania. Wlewamy przygotowany budyń do miski i chłodzimy.
  3. Jajka, cukier waniliowy i cukier i wszystko ucieramy do uzyskania puszystej masy.
  4. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo jogurt naturalny, a później olej. 
  5. Wyciągamy miskę miksera i dodajemy przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
  6. Do formy prostokątnej - wymiary mniej więcej 20x30, wcześniej natłuszczonej i oprószonej mąką, wlewamy masę. 
  7. Do rękawa cukierniczego wkładamy budyń i robimy kratkę na cieście. Między te kratki, dajemy pokrojone brzoskwinie (najlepiej spodem do dołu). 
  8. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na około 45 minut.
  9. Wykładamy obsypujemy lekko cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego! :D
~M&M

4 komentarze:

  1. Uwielbiam coasta jogurtowe;) ja zrobiłam z pomarańczami ;) super przepis! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł z tym budyniem. Do wypróbowania na weekend :) zapraszam na sweetcherimoya.blogspot.com gdzie będę wychwalać ten wypiek, oczywiście podając jego źródło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w tym przepisie, jajka to całe jajko czy samo żółtko czy samo białko ?
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także