Biszkopt z kremem śmietanowym, brzoskwiniami i galaretką


Dzisiaj prezentujemy Wam pyszne ciasto biszkoptowe z lekkim kremem śmietanowym i brzoskwiniami. :)

Mimo że nie ma świeżych brzoskwiń (brakuje nam lata, ale już bliżej niż dalej ;) ), zrobiłam ciasto z owoców z puszki. Chociaż w pewnym stopniu możemy przypomnieć sobie wakacje i ciepło na dworze. :D


Składniki:
Na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • serek mascarpone 250 gram
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • brzoskwinie w puszce
  • galaretka brzoskwiniowa
  • dżem brzoskwiniowy
Nasączenie:
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
  1. Ubić schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. 
  2. Dodać mascarpone i powoli wymieszać.
  3. Przekroić biszkopt na 2 części. Włożyć pierwszą część do formy, w której się piekł biszkopt. 
  4. Nasączyć biszkopt. 
  5. Na nasączony biszkopt wysmarować dżemem.
  6. Położyć na całej powierzchni pokrojone brzoskwinie.
  7. Dodać krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.
  8. Nasączyć wierzch.
  9. Położyć brzoskwinie.
  10. Przygotować galaretkę - tak jak jest napisane na opakowaniu.
  11. Zalać ciasto tężejącą galaretką. 
  12. Wstawić ciasto do lodówki na całą noc żeby się "przegryzło". ;)



Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także