Puszyste bajgle z posypką z płatków owsianych

Dzień dobry,
dzisiaj pora na przepis na puszyste bajgle. Idealne na śniadanie czy na kanapki do pracy, szkoły lub do parku na piknik w słoneczny dzień.
Pewnie myślisz, co odróżnia bajgle od innych wypieków...
To już tłumaczymy - mają dziurkę, nie mylcie z obwarzankami, które są zakręcone i splecione przy produkcji z dwóch kawałków ciasta, a bajgle z jednego, chrupkie z zewnątrz, miękkie, puszyste w środku. <3
Po prostu zróbcie i sprawdźcie, bo warto!

A więc...
Do dzieła!


Składniki na 8 - 10 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • około 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
Ponadto:
  • płatki owsiane
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
Przygotowanie:
  1. Przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy drożdże suche, cukier, sól. Mieszamy.
  2. Dodajemy wodę ciepła i wyrabiamy ciasto, aby było elastyczne.
  3. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 h. 
  4. Wyjmujemy ciasto, chwilę wyrabiamy i dzielimy ciasto na 8 równych części. Jak się ciasto przykleja, oprósz trochę mąką.
  5. Formujemy kulki, robimy dziurkę w każdej kulce i kręcimy na palcu aż zrobi się dziura na 2 palce (ok. 4 cm).
  6. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
  7. Do dużego, szerokiego garnka nalewamy wodę, wsypujemy łyżkę cukru i zagotowujemy.
  8. Zmniejszamy ogień i gotujemy z każdej strony po około 1,5 minuty z każdej strony. Najlepiej jeśli mamy duży garnek, to po 3 - 4 bajgle wkładamy do gotowania.
  9. Odstawiamy na papier do pieczenia, aby wyschły.
  10. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni, aby się rozgrzał.
  11. Przekładamy bajgle na blachę do pieczenia z papierem do pieczenia.
  12. 1 żółtko bełtamy z 2 łyżkami wody i pędzlem smarujemy każdą bułkę, a następnie posypujemy płatkami owsianymi.
  13. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut aż będą ładnie wypieczone.
  14. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie można już jeść!
Smacznego! :)

Zapraszamy do dzielenia się na naszym fanpage jak i w komentarzach Waszymi uwagami oraz propozycjami do następnych przepisów.

~M&M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także